Hoe (on)gezond is het wassen van je huid?


Talg 

Talg is een complexe mix van oliën geproduceerd door de talgklieren in onze huid. We zijn nog ver van het ontcijferen van alle rollen die talg spelen bij de gezondheid van onze huid, maar het is wel zeker dat talg cruciaal is voor een optimale huidconditie.

De productie van talg is metabolisch duur, dit wil zeggen dat het voor ons lichaam erg veel energie kost om het te maken. En als we één ding weten van ons lichaam, dan is het wel dat het er alles aan doet om onze cellen gezond te houden.

 

Waarom gebruiken we dan schuimende producten om ons talg mee door het afvoerputje te spoelen?

 

Schoon, schoner, schoonst

Veel mensen houden van het intens schone gevoel na een diepe en vooral schuimende reiniging. De beauty industrie heeft ons geleerd dat schoon, schoner, schoonst goed is en dat je je gezicht in de ochtend en avond moet reinigen en het liefst dubbel. Als dit ook jouw gewoonte is geworden, dan is dit best lastig om te veranderen. Maar wellicht kan ik je ervan overtuigen dat je deze reinigingsroutine nog eens overweegt?

 

Er zijn namelijk meerdere problemen met deze benadering van reinigen:

Ten eerste, talg speelt een belangrijke rol in het behouden van de barrièrefunctie van je huid. Zonder een goede barrière wordt het lastig voor de huid om zichzelf te beschermen. De huid verliest vocht waardoor je een droge huid krijgt en vuil en pathogenen kunnen de huid makkelijker binnendringen. De meeste huidverzorgingsroutines proberen het verloren talg te vervangen met andere oliën. Dat is best ambitieus, aangezien de wetenschap niet eens in staat is om zweet na te bootsen, laat staan dat van talg.

Diep reinigen is géén remedie bij een vette huid. Wanneer je de oliën van de huid wast, dan verplicht je de talgklieren om de productie te verhogen om te vervangen wat je hebt weggewassen. Dit constant opnieuw moeten aanmaken van je huideigen oliën zal met de tijd de kwaliteit van je talg verminderen. Het is dus beter om te voorkomen dat je je huid uitput.

Tenslotte spelen de lipiden in talg een belangrijke rol bij het behouden van een gezond huidmicrobioom. Gezond talg voedt de goede microben. Dit is op vele manieren belangrijk als je de huid gezond wilt houden. Het te veel en te heftig reinigen van je huid resulteert in slechte kwaliteit talg, dat juist als voeding dient voor vele goede microben.

De microbiële disbalans die hierdoor ontstaat kan bijdragen aan het ontwikkelen van verschillende huidcondities zoals acne, rosacea en dermatitis (ontsteking van de huid zoals eczeem en psoriasis)

Voor een gezonde huid moeten we streven naar een gezonde balans, zoals deze door het lichaam ontworpen is.

Reinigen op de Esse manier

Esse doet niet alsof ze in staat zijn om het beter te doen dan miljoenen jaren van evolutie. In plaats daarvan geloven ze dat het het beste is om het verstoren van je huidbalans zoveel mogelijk te vermijden. De oplossing is om je huidverzorgingsroutine te vereenvoudigen. Om te beginnen is het goed om in de ochtend te stoppen met het reinigen van de huid. Terwijl je slaapt zijn je talgklieren hard aan het werk om talg te produceren die de huid soepel houdt. In de ochtend kun je volstaan met het afspoelen van je gezicht met water. Talg smelt bij 32°C, waardoor je het al snel wegwast, dus probeer je huid zo koud mogelijk af te spoelen. 

 

Gebruik je make-up, foundation of sunscreen, dan is het wel belangrijk dat je dit 's avonds van je huid afwast met een Cleanser. Probeer om schuimende reinigers te vermijden en kies voor een milde, crème reiniger.

 

Esse biedt nog wel een schuimende cleanser aan, ondanks dat zij hier nu een andere kijk op hebben gekregen. Maar ook de schuimende cleansers van Esse zijn zo mild mogelijk en bevatten absoluut geen SLS zoals je dit vaak ziet bij reguliere reinigingsproducten, maar het feit blijft dat schuimende ingrediënten mixen met oliën en je talg dus wegwassen. Voor je huid is het dus goed om ook eens te experimenteren met de andere reinigers van Esse en wellicht over te stappen op een crème reiniger. 

 

Ontdek de microbioom vriendelijke Cleansers